Projekt 2015/16 - Food Smart


FINAŁ PROJEKTU

 

Realizacja projektu dobiegła końca. Jesteśmy dumni z naszych uczniów, patrząc jak dużo się dzięki niemu nauczyli i jak bardzo angażowali się we wszystkie aktywności z nim związane. Zapraszamy na lokalne podstrony filii, gdzie zamieściliśmy wybrane przez nas klipy nagrane przez uczniów z grup 4+. Wykazali się w nich godną podziwu kreatywnością, pomysłowością i poczuciem humoru. Serdeczne gratulacje.

 

Dyrektorzy i lektorzy naszych szkół przygotowali dla uczniów specjalną niespodziankę na finał projektu - teledysk, w którym wzięli udział zaprzyjaźnieni ze szkołą artyści - Aga Zaryan i Sean Palmer. My, pracując nad nim, bawiliśmy się doskonale. Mamy nadzieję, że dla oglądających będzie to równie miłe przeżycie.

 

 

 

Bardzo dziękujemy właścicielom Studia Kulinarnego Małe Przyjemności za współpracę przy tym przedsięwzięciu i udostępnienie wyjątkowej przestrzeni, w której komfortowo mogliśmy zrealizować wszystkie pomysły.

 

W tym roku wsparliśmy finansowo naszych dwóch partnerów. Przekazaliśmy środki Fundacji Szkoła na Widelcu, z którą wspólnie zorganizowaliśmy akcję MIESIĄC ZDROWEGO GOTOWANIA oraz Polskiej Akcji Humanitarnej, wspierając program PAJACYK oraz PROGRAM ŻYWNOŚCIOWY realizowany w ogarniętej wojną Syrii. Mamy nadzieję, że dzięki tej współpracy na dziecięcych twarzach pojawią się uśmiechy. 

 

FILM DOKUMENTALNY O PROJEKCIE 

 

 

 

 

 

NAGRANIA PŁYTY PROJEKTOWEJ 

 

 

Nagrania płyty projektowej już za nami. Spędziliśmy w studiu 13 dni - w sumie 76 godzin, zaśpiewało ponad 700 dzieci z całej Polski! Swoich sił próbowali również nasi nauczyciele i dyrektorzy szkół - specjalnie dla swoich uczniów nagrali jeden z projektowych numerów. Wspólnie stworzyliśmy do niego wyjątkowy klip. Wszystkim wokalistom i aktorom serdecznie dziękujemy za zaangażowanie! Efekty niebawem - tymczasem zapraszamy do galerii, gdzie można podejrzeć kulisy naszej pracy. 

 

         

 

 

 

MIESIĄC ZDROWEGO GOTOWANIA

 

 

Wspólnie z fundacją Szkoła na Widelcu odwiedziliśmy cztery warszawskie szkoły, w których odbyło się dwanaście sesji warsztatowych. Wzięło w nich udział ponad trzysta pięćdziesięcioro dzieci. Uczyliśmy się, jak w łatwy sposób przygotować zdrowe i pyszne śniadania.

W naszym menu pojawiły się kanapki z domowym hummusem dekorowane według pomysłowości młodych Chefów i  sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, prażonymi pestkami oraz dressingiem musztardowo-miodowym. Na deser serwowaliśmy przekładaniec jogurtowy z musem z mrożonych owoców udekorowany chrupiącymi pestkami, sezonowymi owocami i świeżymi ziołami. A żeby ugasić pragnienie i oswoić się z "zielonym" młodzi kucharze przygotowywali lemoniadę oraz zielony koktajl z jarmużem.

 

Było kolorowo, smacznie i aromatycznie. Zapraszamy do galerii, gdzie znajduje się fotorelacja z tych wydarzeń. 

 

    

 

Do udziału w projekcie zaprosiliśmy firmę McCormick Polska, zajmującą się sprzedażą ziół, przypraw i musztard, które oferuje pod markami Kamis i Galileo.

 

Marka Kamis wsparła naszą akcję ?Miesiąc Zdrowego Gotowania z Early Stage?, fundując przyprawy, których uczniowie używali podczas swoich kulinarnych przygód.  

McCormick Polska S.A. dysponuje własnymi Laboratoriami Kontroli Jakości oraz Działem Badań i Rozwoju. Systemy, procesy i badania prowadzone przez firmę, są jednymi z najbardziej rygorystycznych w branży. Oznacza to, że testowane są nie tylko produkty gotowe, ale również wszystkie składniki, które są do nich dodawane.  Jakość dostarczanych produktów jest dla firmy niezwykle ważna.


McCormick Polska jest wieloletnim partnerem Banków Żywności. Od 2012 roku wspiera Świąteczną Zbiórkę Żywności. W zeszłym roku rozpoczęła realizację programu ?Kulinarnie mocni?, w ramach którego edukuje na temat doboru odpowiednich przypraw i ziół dla wydobycia oraz podkreślenia głębi smaku potraw złożonych z podstawowych składników. W kwietniu 2013 firma została wyróżniona nagrodą im. Jacka Kuronia przyznawaną przez Federację Polskich Banków Żywności, jako ?Darczyńca roku 2012?.

 

Bardzo się cieszymy, że wspólnie możemy robić jeszcze więcej dla szerzenia wśród dzieci i młodzieży wiedzy o jedzeniu i odżywianiu.

 

KONKURS DLA UCZNIÓW MASTER STAGE

 

Nasz konkurs dla najstarszych uczniów cieszył się dużym zainteresowaniem. Dostaliśmy mnóstwo ciekawych prac - pomysłowych, zabawnych, oryginalnych - ale przede wszystkim pięknych pod względem językowym. Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział. Laureatem konkursu został Szymon Owczarek z filii Ursus I. Specjalne wyróżnienie przyznaliśmy Patrykowi Kozłowskiemu ze szkoły w Komorowie. Obydwaj Panowie zostali nagrodzeni darmowym egzaminem FCE. Gratulujemy!!!

 

 

 

 

 

WARSZTATY I PRACE PROJEKTOWE UCZNIÓW

 

W ramach realizacji projektu międzynarodowego dużo się dzieje. Filie organizują dodatkowe warsztaty tematyczne, podczas których dzieci zaznajamiają się z problematyką projektu.  Zagadnienia związane z jedzeniem i zdrowym odżywianiem pojawiają się również na naszych lekcjach. Dzieci doskonale znają ją wybrane piosenki ? co pokazały nagrywając świąteczne teledyski, i wciąż robią nowe, wyjątkowe projekty plastyczno ? językowe.

 

             

 

 

 

 

LISTOPAD 2015 - START PROJEKTU MIĘDZYNARODOWEGO FOOD SMART

 

 

 

Projekt międzynarodowy FOOD SMART związany jest z tematem jedzenia i odżywiania. Chcemy dać naszym uczniom możliwość zapoznania się z wieloma kwestiami z nimi związanymi. Będziemy rozmawiać o produktach spożywczych, poznamy zwyczaje kulinarne z różnych stron świata, przyjrzymy się zasadom racjonalnego odżywiania i  zastanowimy nad tym, czy stosujemy się do nich na co dzień. Chcemy również zwrócić uwagę dzieci na problem marnowania żywności oraz pokazać te rejony Ziemi, gdzie często brakuje pożywienia. Bardzo zależy nam na rozbudzaniu w dzieciach świadomości istnienia tych problemów oraz budowania postaw odpowiedzialności za biedniejsze części świata.

 

Po raz kolejny przygotowaliśmy dla naszych uczniów wyjątkowe piosenki projektowe. Joanna Zarańska napisała wszystkie teksty. Michał Tokaj - pianista jazzowy, trzykrotny laureat nagrody Fryderyka - skomponował muzykę, a wokalnie wsparli nas zaprzyjaźnieni z Early Stage - Aga Zaryan i Sean Palmer.  Płytę z nagraniami przekażemy Państwu razem z książką poświęconą tematyce projektu. Powstała ona dzięki współpracy ludzi z pasją i zamiłowaniem do działań społecznych. Bardzo się cieszymy, że po raz kolejny w nasz projekt zaangażowała się amerykańska artystka - Marcie Bronstein, która specjalnie dla naszych uczniów przygotowała serię fotoplayów związanych z tematem.

 

Tradycyjnie zaprosimy dzieci z nami do studia nagraniowego, aby zaśpiewały wszystkie piosenki projektowe i wspólnie z naszymi artystami stworzyły unikatowy album. Wręczymy go wszystkim naszym uczniom w czerwcu z okazji finału projektu.  

 

Na zajęciach dzieci zrealizują wiele projektów edukacyjnych i artystyczno-językowych, związanych  z jedzeniem. Starszych uczniów zaangażujemy w tworzenie projektów multimedialnych i wielu innych atrakcjach.

 

PARTNERZY PROJEKTU

 

Do współpracy w projekcie zaprosiliśmy dwie organizacje - Polską Akcję Humanitarną, z którą działaliśmy przy projekcie Water Power oraz fundację Szkoła Na Widelcu. Każda z nich zajmuje się problemami związanymi z żywieniem, jednak w nieco innych zakresach. Ponieważ w projekcie FOOD SMART będziemy poruszać szerokie spectrum tematów, to współpraca z tymi organizacjami będzie na pewno dla nas ogromnym wsparciem.

Polska Akcja Humanitarna jest fundacją, która od ponad 20 lat niesie pomoc osobom poszkodowanym w wyniku konfliktów zbrojnych, katastrof humanitarnych i klęsk żywiołowych. Misją PAH jest uczynić świat lepszym przez zmniejszenie cierpienia i promowanie wartości humanitarnych.

 

W związku z wojną domową trwającą w Syrii od 2011 roku PAH od ponad dwóch lat realizuje projekty kierowane do mieszkańców syryjskich prowincji Idlib i Hama, docierając z pomocą do 640 tysięcy ludzi. Produkcja żywności wewnątrz Syrii jest bardzo niewielka i ograniczona (zniszczone systemy nawadniające, magazyny i uprawy). Dodatkowo w 2014 roku Syrię dotknęła susza, w związku z czym Światowy Program Żywnościowy ONZ alarmuje, iż kraj zagrożony jest kryzysem żywnościowym. W samej Syrii dostarczanie pomocy jest utrudnione, a czasem nawet niemożliwe z powodu starć, ostrzałów czy zagrożenia porwaniem. Od początku 2014 roku PAH prowadzi w Syrii projekty związane z dostępem do żywności: dystrybuuje pakiety żywnościowe i współpracuje z lokalnymi piekarniami.
 

 

Problem głodu i niedożywienia dotyczy także dzieci w Polsce. Dlatego Polska Akcja Humanitarna prowadzi w Polsce od 1998 roku program dożywiania dzieci - Pajacyk. Program ten polega na finansowaniu posiłków dla dzieci, które z różnych przyczyn nie są objęte wsparciem ośrodków pomocy społecznej, a takiego wsparcia potrzebują. Program realizowany jest za pośrednictwem szkół i świetlic środowiskowych, którym przekazywane są środki finansowe na dożywianie.

 

 

Fundacja Szkoła Na Widelcu już  od 2012 roku działa na rzecz poprawy jakości żywienia w przedszkolach, szkołach i domach rodzinnych - to odpowiedź na pogarszający się stan zdrowia polskiego społeczeństwa oraz rosnącą potrzebę edukacji żywieniowej i kulinarnej dzieci i młodzieży. Fundacja uczy  jak jeść nie tylko zdrowo, ale również smacznie. Tworzy i realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, łącząc zajęcia teoretyczne i praktyczne. Podczas organizowanych  warsztatów kulinarnych dzieci nie tylko gotują, ale poszerzają też swoją wiedzę - uczą się skąd pochodzą produkty, jak się je uprawia lub wytwarza. Dodatkowo ćwiczą umiejętności pracy zespołowej i zachowania przy stole. Dzięki tym szkoleniom wiedzę zdobywają nie tylko dzieci, ale również osoby z ich otoczenia: rodzice, nauczyciele, personel szkolnych i przedszkolnych kuchni. 

 

Działania fundacji to przede wszystkim:

  • tworzenie i wdrażanie programów edukacyjno - kulinarnych dla dzieci w różnych grupach wiekowych (od przedszkolaków po maturzystów);
  • szkolenia z zakresu żywienia skierowane do rodziców uczniów, dyrekcji, nauczycieli, kucharek i intendentek szkolnych;
  • współpraca obejmująca wsparcie merytoryczne dla placówek oświatowych, organizacji i osób indywidualnych.

 

Z ogromną przyjemnością i wiarą w głęboki sens niesienia pomocy będziemy chcieli wesprzeć finansowo wymienione wyżej działania naszych partnerów.

LOGOWANIE
Po zalogowaniu otrzymasz dostęp do dokumentów i materiałów przeznaczonych dla Rodziców uczniów szkoły Early Stage.
Copyright by Early Stage © 2017
Strona internetowa korzysta z plików cookies w celach funkcjonalnych i statystycznych zgodnie z polityką cookies AKCEPTUJĘ